Tatabánya

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zoknibáb (vitalap | szerkesztései) 2008. június 23., 00:03-kor történt szerkesztése után volt. (Villynek szeretettel, cuppantalak :D)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tatabánya Komárom-Esztergom megye székhelye, ezt leírom még egyszer, hogy az esztergomiaknak jó napjuk legyen: Tatabánya Komárom-Esztergom megye székhelye. Sok mindent nem lehet róla írni, de ha Kazincbarcikáról van cikk, valamit talán erről is össze lehet hozni.

Tatabánya egyetlen nevezetessége (azon kívül, hogy megyeszékhely) egy turulszobor, annyira ez az egyetlen látnivaló ott, hogy a címerükben is ez van. (Miskolc címerében bezzeg van egy rakás minden.)

Története

A változatosság kedvéért Tatabányának is úgy kezdődik a történelme, mint a legtöbb városé: „a terület már az őskorban is lakott volt”. A további események szintén nem egyediek (tatárjárás, török uralom, reformáció, világháborúk), tulajdonképpen egy-két jelentéktelen apróságtól eltekintve csak annyiban különbözik a történelme Esztergométól, hogy Esztergom valamikor régen megyeszékhely volt (még a vármegyék idejében, amikor sok pici város is az volt...), Tatabánya meg most is az. Ebben az időben Tatabánya még nem egy nagy, hanem több különálló kis falu volt, többek közt Alsógalla, Felsőgalla, Középsőgalla, Külsőgalla, Belsőgalla, Nemtudommilyengalla és Miazagallaegyáltalán.

Az 1800-as évek környékén szenet fedeztek fel a környéken, innentől mindenki, aki itt lakott, bányászként dolgozott, egy idő után piszkosul megunták ezt a nehéz munkát és a fiatalabbak inkább elmentek külföldre meg más településekre dolgozni, a vén taták azonban maradtak és tovább bányásztak. Innen lett a város neve Tatabánya.

1948-ban felmerült, hogy a megyeszékhelyet Tatára vagy Tatabányára kéne helyezni, de a jelenlévő taták mind hangosan tiltakoztak az ellen, hogy rájuk ilyesmit tegyenek. Így aztán Tatabánya lett a megyeszékhely, hallod, Esztergom, vagy leírjam még egyszer?

Azóta nem történt itt semmi különös.

Lásd még